Wandelen in het Sauerland.

De Rothaarsteig

Rothaarsteig bij Jagdhaus in het Schmallenberger Sauerland.

Van Brilon in het Sauerland, aan de noordrand van het Rothaargebergte, voert de 154 km lange Rothaarsteig (de zogeheten Weg van de Zintuigen) over de hoogten van het Astenmassief, het Wittgensteiner Land en het Hessische Dill-bergland naar het zuiden naar de uitlopers van het Westerwald bij Dillenburg. Dit lange-afstandswandelpad dat ligt op een hoogte tussen de 400 en 800 meter boven NAP, is nog aangevuld met een bergvariant in het Hohe Westerwald (52,5 km), evenals met een landschappelijk uitgesproken charmante, 13,7 km lange dalvariant door het Schmallenberger Sauerland (Heidenstock-Schanze-Latrop-Jagdhaus).
 
Sinds zijn opening in mei 2001 heeft de Rothaarsteig zich ontwikkeld tot een waar uithangbord van het wandeltoerisme. Dat heeft de weg behalve aan zijn fraaie vergezichten eerst en vooral te danken aan de ideale omstandigheden ter plaatse. De streken waar de Rothaarsteig doorheen gaat, beschikken over een dicht net van wandelpaden, hebben een uitstekende toeristische infrastructuur, evenals talrijke natuurkundige en cultuurhistorische bijzonderheden. Want vroeger liep hier enerzijds de grens tussen de Franken en Saksen en anderzijds de grens tussen de katholieken en protestanten en tussen diverse dialecten.
 

Ruim 60 toegangspaden
Bovendien zijn dankzij de activiteiten van de Rothaarsteig-vereniging de natuurthema’s bos en water op veel plaatsen op een goede manier met elkaar gecombineerd. Dat gebeurde door pedagogisch verantwoord uitgevoerde presentaties in het bos en door de integratie van de bronnen van talrijke, bekende rivieren in de Rothaarsteig, zoals de Ruhr, Lenne, Eder, Sieg en Lahn.
 
Meer dan 60 paden uit de omliggende plaatsen garanderen vanaf bijna iedere locatie uit een gemakkelijk toegang tot de Rothaarsteig, waarvan de hoofdweg eenvoudig en heel duidelijk is gekenmerkt met een liggende, witte ‘R’ op een rode achtergrond, terwijl de toegangspaden een zwarte ‘R’ op een gele achtergrond hebben. Ook met het eigen design-meubilair van de Rothaarsteig zijn de ontwerpers van het ‘nieuwe wandelen’ daadwerkelijk nieuwe wegen ingeslagen. Ze ontwikkelden gemakkelijke bossofa’s, alsmede gezellige rusteilanden, die op de mooiste plekjes voor interessante pauzemomenten zorgen. 

Specifieke wandelservice
Tegelijk met het attractief maken van dit lange-afstandswandelpad en zijn infrastructuur werd ook ijverig gewerkt aan het aanbod van gastbedrijven.  Ontstaan zijn bij voorbeeld de ‘Kwaliteitsbedrijven Rothaarsteig’ en de ‘Sauerlandse Wandelhotels’, die in hun huizen alles bieden wat wandelaars zoal wensen. Daartoe behoren de advisering over wandeltochten, wandelinfotheek, verhuur van uitrusting, bagagetransfers, breng- en haalservice, evenals geleide wandelingen en droog- en poetsruimten voor schoenen en kleding. 

De mannen met de grote hoeden
Een andere interessante bijdrage aan het ‘nieuwe wandelen’ leveren de Rangers van het staatsbedrijf Wald und Holz van de deelstaat NRW aan de Rothaarsteig. In opdracht van de boswachterij van deze deelstaat zorgen ze met zijn zessen voor de bescherming van het bos en zijn bewoners op de ‘Weg van de Zintuigen’. Ze onderhouden er de paden en het meubilair. Ze beantwoorden vragen van de wandelaars en leiden groepen rond op spannende, informatieve bosbeleveniswandelingen (kleuterscholen en schoolklassen zelfs gratis). In 2008 openden ze het Kyrillpad en in de zomer van 2009 een bosschool, die twee keer in de week met activiteiten dicht bij de natuur interessant is voor een bezoek door het gehele gezin.
 
 
www.rothaarsteig.de

Kwaliteitsbedrijven Rothaarsteig

Kwaliteitsbedrijven Rothaarsteig

 

‘Bossen en vergezichten’, zo luidt het motto van het verloop van de Rothaarsteig. ‘Kwaliteit en vergezichten’ is het motto van de gastbedrijven, waarvan er vele op basis van hun accommodatie en wandeldeskundigheid zijn gecertificeerd als Kwaliteitsbedrijf Rothaarsteig. Naar de lijst van de Kwaliteitsbedrijven Rothaarsteig in het Schmallenberger Sauerland

 

 

Kwaliteitsbedrijven Rothaarsteig

Sauerland - KERNGESUND