Reister markt in het Sauerland.

Reister markt: grote diershow en kermis

Reister markt: grote diershow en kermis

De Reister markt, al vele honderden jaren in de volkskunde en de veehandel tot ver over de grenzen van het Sauerland bekend, wordt elk jaar rond de naamdag van de schutspatroon St. Bartholomeus (24/8) op grootste wijze gevierd.

 

Gerenommeerde historici zijn gezamenlijk tot het inzicht gekomen, dat de Reister Bartholomeus markt al in de 11de eeuw moet zijn ontstaan en als de oudste dierententoonstelling en –keuring van het Sauerland kan worden aangemerkt.

 

Tegenwoordig presenteert de Reister markt een grote verscheidenheid aan in de professionele landbouw en door particulieren gefokte dieren. De jaarlijkse keuringen bevestigen daarbij ieder jaar opnieuw het hoge prestatieniveau van de dierfokkerij in de regio.

 

De start van het feest bestaat uit het traditionele eten van de ‘runderworsten’ op vrijdag in alle tot het ‘Kirchspiel Reiste’ behorende eetgelegenheden. De beoordeling en tentoonstelling van de dieren heeft zaterdags voor de middag plaats. De dieren worden getoond overeenkomstig hun klassenindeling, zoals runderen (rood- en zwartbonte koeien, vleesrunderen) en paarden (warm- en koudbloedige paarden met en zonder veulen, Haflingers,  Arabieren, pony’s en ezels), alsook konijnen en duiven van de vereniging van kleindierfokkers. De agrarische expositie presenteert bovendien talrijke stands van handelaren in agrarische benodigdheden, leveranciers van machines, diervoeders en van voorwerpen die op de boerderij worden gebruikt.

 

Niet meer weg te denken van de Reister markt is de huidige kramenmarkt met ontelbare verkoopstands in meerdere straten van het dorp Reiste en de daarbij behorende kermis, die zich ook over de zaterdag en zondag uitstrekt. Het feest wordt op de zondagavond afgesloten met een groots vuurwerk.

 

www.reister-markt.de

Sauerland - KERNGESUND