Het hart van de wandelwereld Schmallenberger Sauerland en de vakantieregio Eslohe slaat in het bijzonder ook voor kinderen.

Monumentenrally met Willy Speurneus

Monumentenrally met Willy Speurneus door de historische stadskern van Schmallenberg.

door de historische stadskern van Schmallenberg

De monumentenrally door de historische stadskern toont op een uiterst speelse wijze geschiedkundige achtergronden en bijzonderheden rond de ontwikkeling en bebouwing van de oude kern van de stad Schmallenberg. De historische ontdekkingstocht is bedoeld voor scholieren, gezinnen en andere groepen met kinderen. Na het beŽindigen van deze speurtocht door Schmallenberg krijgt ieder kind ter herinnering een oorkonde en een leuke button. De tocht verloopt aan de hand van een in het Nederlands gedrukte, bijzonder grappig boekje, waarmee Willy Speurneus zijn lezers aan de hand van 24 vragen door de oude binnenstad voert.
 
 

Wat is het bijzondere aan de historische stadskern van Schmallenberg, wat is er te ontdekken?

Een verwoestende stadsbrand in het jaar 1822 leidde tot de wederopbouw van de oude binnenstad van Schmallenberg. Tijdens de brand sloeg het vuur over van huis naar huis. Van de ongeveer 150 gebouwen bleven slechts 17 huizen en de parochiekerk gespaard. In snel tempo werd de stad opnieuw opgebouwd en wel volgens de normen van die tijd. Daardoor is een binnenstad ontstaan met de unieke vormen van het Pruisische classisme. Een en ander wordt de jeugd in begrijpelijke taal uit de doeken gedaan.

De historische stadskern beslaat tegenwoordig een oppervlakte van ongeveer 22 ha en daar wonen ongeveer 800 inwoners..

Kenmerkend voor de oude binnenstad zijn:

  • de plattegrond in de vorm van een laddersysteem met twee parallel verlopende hoofdstraten en vijf dwarsstraten,
  • langs die straten vrijstaande gebouwen van twee verdiepingen keurig in het gelid,
  • een uniform verschijningsbeeld door materialen, kleuren en architectuur,
  • symmetrische voorzijde van de straten door een consequent aangehouden gevelhoogte,
  • drie- of vijf-assige opbouw van de huizen met ramen met kleine ruitjes,
  • zadeldaken met leisteen, gevels met vakwerk, leisteen of wit pleisterwerk.

Het grappige boekje met 24 gemakkelijk te beantwoorden vragen en informatie toegesneden op kinderen en jongeren, leidt u op een leuke en interessante manier door de oude stad. Het boekje is hier rechts ook te downloaden..

De boekjes, alsmede de oorkonden en buttons voor de deelnemers ter herinnering aan deze speurtocht, zijn zowel in het Raadhuis, Unterm Werth 1 en bij de Gasteninformatie Schmallenberger Sauerland in het Hout- en Toerismecentrum, Poststrasse 7, verkrijgbaar.

Sauerland - KERNGESUND