Het hart van de wandelwereld Schmallenberger Sauerland en de vakantieregio Eslohe slaat in het bijzonder ook voor kinderen.

Onderaardse mijnen om te bezoeken

Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck

Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck

U rijdt met het treintje over het smalspoor ongeveer anderhalve kilometer de berg in. Daar, onder de grond, krijgt u een uitgebreide rondleiding door de verlichte gangen van de voormalige mijn. Ervaren gidsen, meestal voormalige mijnwerkers, geven u veel informatie over het leven en het werk van de mijnwerkers. Boven de grond is er nog het nodige te zien van de machines en werktuigen die in deze mijn werden gebruikt.
 
Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck, mijnbouwmuseum en bezoekersmijn, Glück-Auf-Straße 3, 59909 Bestwig Ramsbeck, Tel. +49 2905 / 250, Fax +49 2905 / 850540
 
www.besucherbergwerk-ramsbeck.de

Leisteengroeve ‘Grube Delle’ voor bezoekers

Leisteengroeve Grube Delle in Bad Berleburg - Raumland.

Raumland is een plaats met meer dan 400 jaar leisteen-traditie. Nog tot 40 jaar geleden bracht deze groeve veel burgers arbeid en daarmee brood op de plank. In de bezoekersgroeve wordt de winning en verwerking van leisteen voor de daken en muren van huizen in puur handwerk getoond. De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten. In de leisteengroeve is het overigens niet warmer dan zes graden. 

Rondleidingen zijn er van 1 april tot 31 oktober: woensdag om 15.00 uur; zaterdag om 14.00 en 15.00 uur. Groepen kunnen zich het beste vooraf telefonisch aanmelden.
 
De voor het publiek geopende leisteengroeve Raumland, 57319 Bad Berleburg-Raumland,
Tel. +49 160 / 3510221
 
De groeve ligt aan de uitgang van de plaats Raumland richting Frankenberg.
 
www.schieferschaubergwerk.de

Sauerland - KERNGESUND