Belevenispaden in het Sauerland.

Rothaarsteig gezinswandelkaarten

  • Der kleine Rothaar auf dem Kyrill Pfad in Schanze im Schmallenberger Sauerland.
  • Abenteuer pur! Ein Besuch der Hängebrücke am Rothaarsteig bei Kühude.

Twaalf tips voor uitstapjes van kleine Rothaar

 
De ‘kleine Rothaar’ is weliswaar een dwerg, maar je kunt hem serieus nemen. Hij kent namelijk de weg en weet veel interessante dingen te vertellen over de natuur en de dieren van zijn thuis aan de Rothaarsteig. Gekleed zoals als zijn grote, maar o zo echte ‘broers’, de rangers van het staatsbedrijf Wald und Holz NRW op de Rothaarsteig, neemt deze pittige dwerg kinderen en hun ouders mee op spannende uitstapjes op deze ‘Weg der Zintuigen’. In totaal zijn er liefst 12 interessante halteplaatsen te ontdekken. Dat blijkt uit de gezinswandelkaart van de kleine Rothaar. Deze kaart is verkrijgbaar in alle plaatselijke VVV-kantoren langs de Rothaarsteig. Bovendien kan deze kaart hier rechts worden gedownload.
 

Enkele voorbeelden op deze kaart:

 
In de buurt van Olsberg kunnen de Bruchhauser Steine met behulp van de kaart worden ontdekt. Het gebied om de vier imposante rotsen van stollingsgesteente valt onder natuurbescherming. Enerzijds groeien hier namelijk zeldzame mossen, korstmossen, kruiden en bloemen, en anderzijds heeft de slechtvalk hier zijn enige broedplaats in heel NRW. Bovendien heeft de wetenschap het raadsel van een oude vestingmuur aan de voet van deze rotsformaties nog altijd niet voor 100% opgelost. Naar de hoogst gelegen rotsformaties leidt een veilige wandelweg.
 
In Winterberg kan de vader van alle bergen in het Sauerland, de Kahlen Asten, worden beklommen. Op zijn bergtop kan de uitkijktoren, alsmede het kleine, maar o zo fijne museum voor natuurkunde worden bezocht. Ook kan er een wandeling worden gemaakt over de hoog gelegen heide. En in zomer verleidt een zee van struiken met bosbessen tot het proeven en plukken van deze blauwe kruidig-zoete bessen.
 
Zowel in Schmallenberg-Schanze als bij Netphen leren kinderen op een aanschouwelijke wijze op een resp. twee km lange Kyrillpaden uit eigen ervaring de verwoestende kracht van de natuur kennen. Bij de plaats Kühhude genieten ze op een 40 meter lange hangbrug van een spannende blik in het ecologische systeem van het bos. En tijdens de zomervakantie in de deelstaat NRW? Uw kinderen bezoeken dan op de woensdag en vrijdag de bosschool, zodat ze op een speelse wijze worden opgeleid tot junior-Ranger met diploma.
 
www.rothaarsteig.de/rothaarsteig/wandern-mit-kindern

Sauerland - KERNGESUND