Belevenispaden in het Sauerland.

Belevenispaden in het bos in het Sauerland

Geschiedkundig bosleerpad Nordenau ‘Uilenweg’

Geschiedkundig bosleerpad Nordenau ‘Uilenweg’.

Dit ‘enigszins andere leerpad in het bos’ wil de bezoeker door de diverse tijdgetuigen opmerkzaam maken op de historische ontwikkeling van het bos. Op het ongeveer 9 km lange traject, aangeduid met een witte bosuil, kunnen overblijfselen van het vroegere gebruik van het bos worden bekeken, zoals de heide met jeneverbessen en de productie van brandhout. Bovendien verduidelijken schitterende vergezichten over de Rothaarkamm de geschiedenis van het bos.
 
Naast allerlei interessante gegevens over de inheemse boomsoorten kan de bosbezoeker andere zaken in het bos ontdekken en het heerlijke landschap in zich opnemen. De route is overigens niet geschikt voor kinderwagens en personen, die moeite hebben met lopen. Voor het overige: een spannende weg door een mooie omgeving. 

Bosbelevenispad Bad Fredeburg

Het bosbelevenispad in Bad Fredeburg

In Schmallenberg-Bad Fredeburg komen zowel kleine als grote verkenners de aanwezige dierenwereld op het spoor. Op een traject van 2,5 kilometer ontdekken ze tussen ‘Steinbruch’ en ‘Kalte Schlade’ met al hun zintuigen het daar aanwezige bos. Bij voorbeeld met behulp van diersporen, foto’s en dergelijke. Op deze wijze wordt inzicht verkregen in de gedragingen en voorkeuzen van de bosbewoners op twee en vier poten.
 
Parkeermogelijkheden zijn er op de wandelparkeerplaats Bödefelder Strasse, zo’n 800 meter vóór Hotel Kleins Wiese.

 

  

Bosbelevenispad Dorlar

Het bosbelevenispad in Dorlar.

Vérspringen tegen de dieren uit het bos, met foto’s van roofvogels puzzelen, op blote voeten raden op wat voor ondergrond wordt gelopen. Op dit wandelpad meten kinderen met veel plezier elkaars krachten en kennis. 
 
Ingebed in het mooie landschap van de Parmberg nodigt het bosbelevenispad Dorlar op 450 meter hoogte uit tot het speels ontdekken en leren. Houd een wedstrijdje in het vérspringen met de dieren van het bos of speel op de bosxylofoon.
 
Op een traject van 2,5 km belichten liefst negen belevenisstations de veelzijdigheid van de natuur.
 
Parkeermogelijkheden zijn er aan de Schützenhalle in Dorlar. Van daar uit bereikt u het pad na ongeveer 15 tot 20 minuten wandelen.
 
 
 
 

 

Wennepad in Wenholthausen

Wennepad in Wenholthausen in het Sauerland.

De mensen hebben het dal van de Wenne helemaal opnieuw ingericht voor de landbouw en ook voor het gebruik van de waterkracht. Het Wennepad in Wenholthausen toont sporen en getuigen van deze veranderingen. Het 1.200 meter lange themapad, opgezet door het Natuurbeschermingscentrum "Biologische Station" Hochsauerlandkreis e.V. leidt u naar de bezienswaardigheden en interessante plekken aan de oevers van de Wenne.
 
De ontdekkingstocht langs de Wenne door het natuurpark Homert start aan de "Wenneplatz" in het centrum van Wenholthausen. Daar bevinden zich ook parkeermogelijkheden.

Hoogheide-leerpad op de Kahlen Asten

Hoogheide-leerpad op de Kahlen Asten

Op 25 plaatsen op dit pad wordt de totale schoonheid van deze unieke berg, de Kahlen Asten, beschreven. U ervaart op dit heideleerpad het een en ander over de betekenis van natuurbescherming, dat hier in feite cultuurbescherming is. Informatie is er ook over de maaimachines van deze hoog gelegen heidevelden, de schapen die er tenslotte voor zorgen, dat dit unieke landschap behouden blijft.

 

En tijdens de wandeling krijgt u antwoorden op veel interessante vragen, zoals:
Wat zijn eigenlijk plaggen?
Wat heeft dit landschap te doen met de ijstijd?
Welke rol speelt de mens in dit landschap?
Welke planten drukken hun stempel op de heide?
Welke historische grenzen komen hier samen?
Waarom ontspringt hier de hoogst gelegen bron van West-Duitsland?
Waarom groeien hier de meest merkwaardige bomen van de deelstaat?
Wat is een sterk wisselend klimaat en waarom is dat weertype hier thuis?
 
Dat alles komt u te weten op het ongeveer 1,5 kilometer lange pad zonder grote stijgingen, maar wel met adembenemende vergezichten.

Zintuigenpad aan de Hennesee

Zintuigenpad aan de Hennesee in het Sauerland.

De natuur en het bos staan bol van onontdekte verrassingen, omdat wij slechts een heel klein deel van hun totale aanbod zien, voelen, horen of proeven. Enkele duizenden jaren geleden waren de zintuigen van de mens veel beter ontwikkeld. Tegenwoordig raken ze steeds meer afgestompt door onnatuurlijk harde geluiden, felle kleuren en de drukte van alledag.
 
Het pad van de zintuigen aan de Hennesee biedt de mogelijkheid om de zintuigen weer aan te scherpen. Laat u het buitensporige en drukke van alledag achter u en ga zelf op een ontdekkingswandeling van de zintuigen. De 10 doestations op het 2 km lange pad van de zintuigen geven de mogelijkheid om zich op een speelse wijze door de natuur te laten verrassen. Zinvol leven betekent zijn leefomgeving aandachtig waarnemen en daar vervolgens respectvol mee omgaan. 

Sauerland - KERNGESUND